Manastirea Sfintii Trei Ierarhi

septembrie 6, 2016
Iasi

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi, din orasul Iasi, este una dintre cele mai importante locasuri de cult din tara noastra. Biserica manastirii, important monument de arhitectura eclesiala, a fost prezenta in unele dintre cele mai importante momente ale istoriei nationale.

“Pe aparatorii si luminatorii Bisericii crestinesti, pe invatatorii cei mari si infranatorii zazaniilor diavolesti, pe surpatorii eresurilor, pe stalpii cei neclintiti ai Bisericii, podoabele cele mai alese ale ierarhilor si intocmai cu Apostolii, si ai lumii invatatori, pe marele Vasile. cel cu dumnezeiasca minte; pe Grigorie, cel cu dulce glas; si pe Ioan, luminatorul a toata lumea, sa-i laudam credinciosii din toata inima si sa le cantam: Bucura-te, treime de arhierei mult-laudata!”

In anul 1634, pe tronul Moldovei a ajuns marele vornic Vasile Lupu, boier intelept si luminat, iubitor de frumos si mai ales iubitor de credinta. Intre anii 1634-1653, cat timp a durat domnia sa, Moldova a cunoscut o inflorire culturala fara precedent. Indata dupa inscaunare, dreptcredinciosul Vasile Lupa a construit lui Dumnezeu o biserica, inchinata Sfintilor Trei Ierarhi. Aceasta este “Manastirea Trei Ierarhi”, din Iasi.

Pisania originala a bisericii, intocmita in limba slavona si asezata inca si astazi deasupra usii de intrare, marturiseste urmatoarele: “Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Suh, iata eu, robul stapanului Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos si inchinator al Treimei, Io, Vasile Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domnul Tarii Moldovei, si cu Doamna noastra, Tudosca, si cu daruitii de Dumnezeu copii, Ioan Voievod si Maria si Rucsandra, am zididt aceasta sfanta ruga, in numele Sfintilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur. Si s-a sfintit cu mana Arhiepiscopului Varlaam, la 7147, mai 6.”

In chiliile de la Trei Ierarhi s-au petrecut evenimente de mare importanta pentru educatia si cultura romaneasca. In 1640, aici era instalata prima tipografie din Moldova, unde aveau sa fie tiparite Cazania romaneasca a Mitropolitului Varlaam, masivul sau tratat despre cele Sapte Taine ale Bisericii, Raspunsul la Catehismul calvinesc, precum si Pravila lui Vasile Lupu, prima antologie de legi a Moldovei.

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, daruite domnitorului Vasile Lupu, ca rasplata pentru ajutorul generos pe care acesta il oferise Patriarhiei Ecumenice, au fost aduse de la Constantinopol si asezate intr-o nisa special zidita cu acest scop. Nisa este impodobita cu marmura, pietre pretioase si mozaicuri ilustrand viata Sfintei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: