Mănăstirea Hârbovăț

martie 3, 2018
Moldova

Manastirea Harbovat a fost intemeiata in anul 1730 de catre boierul Constantin Carpuz. Insa dupa parearea unor istorici, manastirea a fost intemeiata in veacul al XVII-lea de catre cativa calugari fugari, veniti din manastirea Bersan – Polonia, iar numele ei ar proveni de la unul din cei dintai calugari – Ioanichie.

Pana in anul 1812 manastirea a fost de trei ori incendiata de turci si tatari, motiv din care toata arhiva manastirii a fost distrusa. Construita din piatra, biserica avea si cateva chilii din lemn care au fost de mai multe ori arse de turci. Tot atunci a ars si trapeza de lemn.

Pe locul unei biserici de lemn mai vechi, in anul 1816 Stefan Lupu si sotia sa Elena, nascuta Braiescu, au ctitorit biserica de vara a manastirii cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, iar in anul 1870 a fost construita biserica de vara Pogorarea Sfantului Duh.

Biserica Adormirii Maicii Domnului a fost reinoita la 1828 si 1855. Catre mijlocul secolului XIX complexul monastic era deja constituit. El ingloba biserica din 1816, chiliile calugarilor, trapeza, acareturile si alte edificii.

In cadrul manastirii se afla o biserica de piatra cu hramul Adormirea Maicii Domnului, zidita de mireanul Stefan Lupu – ulterior monahul Serapion. Cealalta biserica are hramul Pogorarea Sfantului Duh si este zidita in anul 1870, pe timpul staretilor Ieronim si Natanail.

La Manastirea Harbovat se pastreaza si vestita icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului – “Garbovita”, daruita in anul 1790 de catre sotia colonelului rus Nicolae Albaduev, ucis de un cal in poarta manastirii.

Sfanta manastire Harbovat este cunoscuta mai ales prin icoana sa vestita – Maicii Domnului cu Pruncul din “Harbovat”, datand de pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Icoana este singura relicva recunoscuta ca prototip pentru reprezentarea Maicii Domnului cu Pruncul, din lungul sir de reprezentari cunoscute in pravoslavia rusa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: