Manastirea Vladiceni
Manastirea Vladiceni este o manastire de calugari amplasata la marginea municipiului Iasi, in localitatea Vladiceni (din comuna suburbana Tomesti), pe locul numit in cronici “Poiana Vladicai”. Asezamantul monahal este construit pe un teren plat, la baza dealului Vladiceni, acoperit de padure.
Manastirea Vladiceni, aflata la poalele dealului impadurit, este un loc de unde se poate vedea intreaga zona industriala a municipiului Iasi. Drumul care duce la manastire este un drum asfaltat, dar care nu a fost intretinut.
Potrivit traditiei locale, in anul 1415, domnitorul Alexandru cel Bun si mitropolitul Iosif Musat au intampinat la marginea Iasului, in locul unde se afla astazi Manastirea Vladiceni, alaiul care ducea moastele Sfantului Mare Mucenic Ioan din Trapezunt, de la Cetatea Alba catre Suceava, capitala de atunci a Tarii Moldovei. De altfel traditia spune ca hramul bisericii Nicorita se datoreaza aceluiasi eveniment.
Transportarea moastelor Sfantului Ioan cel Nou, in anul 1402, spre Suceava, pentru a fi depuse in biserica Mirauti din fata cetatii de scaun, in drumul lor au poposit in acest loc. Probabil ca acesta a fost si motivul ridicarii unui schit aici, dupa cativa ani, dar in timp acesta a disparut.
Cu aceasta ocazie, poiana unde a fost intampinat alaiul a fost denumita “Poiana Vladicai”, denumire existenta si in cronici. Din acest motiv, dupa cativa ani s-a ridicat aici un schit, dar acesta a disparut cu timpul.
Numele Vladiceni vine de la “vladica”, termen popular care inlocuieste un cuvant mai cunoscut si mai des folosit, pe acela de “episcop”.
Prima biserica a schitului Vladiceni a fost inaltata intre anii 1908-1910, de cativa calugari, in valea Cozmanei din apropierea Poienii Vladiceni, spre cinstirea Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan.
Intre ctitorii de atunci, se numara si Arhimandritul Teodosie Soriceanu si cativa calugari atoniti, in valea Cozmanei din apropierea poienii Vladiceni, care a purtat numele vechiului schit.