Descoperă Mănăstirea Condrița

Code: HANCU001
5 - 6 ORE
Category:
  • Manastirea Hincu
  • condrita
  • Processed by: Helicon Filter;

Pe data de 22 februarie 2020, se organizează plecarea la mănăstirea Hâncu, mănăstirea Condrița și mănăstirea Cărpiana, Republica Moldova.

Dacă doriți să descoperiți locașurile sfinte și să vizitați cele mai deosebite monumente istorice, rezervați un loc direct aici pe site.

PLECAREA / ÎNTOARCERE de la oficiul Vernocte
ORA DE PLECARE Vă rugăm să ajungeți cu cel puțin 30 minute înainte de călătorie, la orele 8:00.
SE INCLUDE
Transport dus/întors Ghid
Aer condiționat Bagaj de mână
NU ESTE INCLUS
Batistă sau pălărie pentru cap
Taxe pentru alimentație

Destinațiile turistice sunt amplasate în raionul Strășeni și Hîncești din Republica Moldova.

Dispuneți de un timp adițional de aproximativ 1 oră – 2h 00 min pentru plimbarea și relaxarea în incinta locașurilor sfinte.

8:00

Pornirea din Chișinău

Instructajul grupei lângă oficiul Vernocte.

9:00

Mănăstirea Condrița

* Participarea la liturghia de sâmbătă.

Mănăstirea Condrița este situată la marginea satului Condriţa, raionul Străşeni, la 25 km de Chișinău, pe rîuleţul Catargul. A fost ctitorită mai întîi ca schit, în anul 1783, de ieromonahul Iosif, venit de la Mănăstirea Căpriana. În anul 1918, schitul de călugări Condrița s-a separat de Mănăstirea Căpriana, devenind mănăstire de sine statatoare. Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată între anii 1895-1897. Cam în aceiaşi perioadă au fost construite trapeza, chiliile, hotelul cu un nivel şi cerdacuri – galerii etc. Mănăstirea avea o incintă bine amenajată, înconjurată de un gard înalt. Ea dispunea de 61 de hectare de pămînt arabil. Era considerată una dintre cele mai bogate mănăstiri, avea odoare preţioase, icoane, lucruri care înfrumuseţau viaţa monahală şi o bibliotecă inedită, fusese un centru spiritual al Basarabiei. În curtea mănăstirii se află o piatră veche, cu semnul crucii săpat pe ea şi o inscripţie ilizibilă. După părerea călugărilor, această piatră indică locul unde se afla vechea biserică de lemn, din secolul al XVIII-lea. Fresca bisericii a rămas cea veche, pentru că a fost acoperită cu var şi s-a păstrat intactă. Fresca, restaurată în 1995, este realizată în stil rusesc. Răstignirea deasupra uşilor împărăteşti, cu cei 12 Apostoli, datează din secolul al XIX-lea şi a fost adusă din Mănăstirea Noul Neamţ după 1993, iar cele două icoane de pe catapeteasmă sînt aduse în anul 1995, de la Mănăstirea Căpriana.” – mai multe detalii aici.

11:00

Mănăstirea Căpriana

Închinarea la icoanele făcătoare de minuni

Mănăstirea Căpriana este una dintre cele mai vechi mănăstiri din Republica Moldova. Este situată în zona centrală a țării, la aproximativ 40 km nord-vest de Chișinău, în ținutul deluros împădurit care purta odată numele de Codrii Lăpușnei. Descoperă turul virtual al mănăstirii aici.

13:00

Mănăstirea Hîncu

Închinarea la icoanele făcătoare de minuni

Inițial mănăstirea Hâncu, cu hramul Preacuvioasei Parascheva, a fost întemeiată ca schit de maici, avînd și un duhovnic. În urma invaziei tătare în Moldova, a fost incendiată și distrusă biserica și clădirile aferente prin aceasta fiind ruinat complet schitul. În urma acestor groaznice evenimente maicile au fost nevoite să părăsească schitul. În anul 1784 starețul mănăstirii Egumenul Varlaam al II-lea construiește cîteva chilii pentru călugări și o biserică din lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnul”. Cel mai destoinic stareț al mănăstirii este considerat a fi ieroshimonahul Dorotei. Acesta a condus mănăstirea de la 8 iunie 1832 pînă în anul 1843.

După aproape 200 de ani de existență pașnică a început prigoana asupra obștii monahale. În aprilie 1944 o parte din călugării mănăstirii Hâncu au fost evacuați în mănăstirea Balaciu jud. Ialomița, dar cea mai mare parte din ei au fost arestați și duși în sudul României la închisoarea din orașul Brăila. O dată cu aceasta, peste Prut, în anul 1944 a fost dusă și averea mănăstirii. În luna septembrie a anului 1949 Mănăstirea Hâncu a fost închisă.

Multe legende circulă prin ținuturile Lăpușnei referitor la înființarea mănăstirii. Datele interesante ce le putem găsi în arhive ne relatează drumul, de cele mai multe ori zbuciumat, prin care i s-a dat să treacă obștii monahale a acestui Locaș Sfînt prin Istoria națiunii române. Însă mult mai multe întrebări iși caută și acum răspunsul.

15:00

Întoarcerea în Chișinău

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Descoperă Mănăstirea Condrița”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și…

Price: 150.00 MDL

Book the tour

 Number ticket  × 150.00 MDL
Total = 150.00 MDL